10.9.09

benggang

salam.


hari ini aku sedikit tidak berpuas hati
terhadap segelintir manusia yang
aku kira sudah bijak menilai baik serta
buruknya akan sesuatu perkara itu.

aku memang sangat tidak berkira
sesama kawan, rakan dan sahabat.
tetapi jika kebaikan aku mahupun
mereka yang berada di tempat aku
dipergunakan dengan serakus serta
sewenang-wenangnya apa pula kesnya?

aku sudah naik bosan untuk cover line,
back up korang dari hari ke hari.
kalau mereka yang bersalah ini sahaja
yang dimarah atau apa apa sekali pun.
itu tak mengapalahkan. aku tak kisah.

bila mereka tiada pada awal pagi,
ketika perbarisan pagi itu.
aku akan call or mesej mereka.
jika mereka tiada sewaktu sesi
pembelajaran dan pengajaran,
aku akan bilang mereka ke klinik saja.
itu kalau setakat seorang, dua.

akan tetapi bila mereka yang
tiada lebih dari separuh?
apa yang harus aku jawab kepada
mereka yang bertanya itu?
mahu kata mereka ke klinik
memang tidak logiklah kan?

aku rasa ini kali terakhir untuk
aku berkompromi dengan mereka.
selepas ini, aku akan berterus terang
sahaja kepada mereka yang bertanya.
biarlah apa nak jadi pun kan.
aku tidak kisah selagi aku di pihak yang benar.

sampai bila mahu menjaga hati mereka,
jika mereka tak pandai jaga hati kita balik.
bukan aku mengharapkan balasan terhadap
apa yang aku lakukan selama ini.
tapi, nilai sebuah persahabatan itu lebih penting.

jadi kepada mereka yang tergolong itu,
jika ada membaca luahan aku ini.
harap berubahlah okey.
kalau tidak banyak sedikit pun jadi lah.
dan cuba untuk hargai orang lain.
korang sudah besar pun kan?



~sekian~

6 comments:

ALiE said...

KU ae..
sabar la dik...
biasala tu,kita bagi betis dy nak peha...

pernah mengalami situasi y sama..
once awal bulan 4 alie berkeras x backup y mana2 x da alasan kukuh..
akhir bulan tu jugak semua kena panggil kat esah...

betul..
kita jaga dy org,tp dy org tak jaga kita..
kecewa tp lumrah hidup~

cheer up :)

zikery hassan said...

bkn KU pn sbnrnye.
da KU pn bwat prngai sama.
itu ape kes nye plak?
nak xnak kene la diri ni
yg jd pen-back up.

ALiE said...

sure pasti konfirm..
pasni mesti dy org teragak2 nak pilih kamu jd KU..
chill it up :)

zikery hassan said...

mahu tamahu mereka pun.
dorang da pilih saya
untuk jadi sem depan.
jadi layan je ar kan.
naseb mereka la kan.
sudah 3 sem mereka
belajar bersulam kemanjaan.

nursyamira said...

saba saba :)

zikery hassan said...

tahap kesabaran pun
ade limit dye taw.

Blog Widget by LinkWithin