26.11.10

Cara Membuat Bar Link

Salam.


Kali ini aku nak tunjukkan cara bagaimana mahu membuat link bar seperti yang ada kat atas tu. Caranya cukup mudah saja. Ini adalah salah satu aplikasi yang ada pada draft.blogger.

Berikut adalah langkah-langkahnya :

klik pada gambar untuk tumbesaran sempurna

1) Klik edit posts pada dashboard anda.

2) Kemudian, pilih tab edit pages.

3) Di situ, klik new page.

4) Isikan butiran. Kemudian, publish page tersebut.

5) Sesudah itu, klik pada tab design > page element > pages (pasti anda tekan klik pada add gadget dan pilih pages)

6) Anda susun kedudukan link yang telah anda masukkan. Kemudian save page element tersebut.

7) Hasil bar link anda.




Kalau ada apa-apa pertanyaan boleh tinggal di ruang komen okey.



Sekian, wassalam.

15 comments:

EmanCloud said...

pakai wordpress bro~ sesenang abc hehe

zikeryhassan said...

@EmanCloud ; lain orang lain citarasa :)

jaya jr said...

TQ bro

zikeryhassan said...

@jaya jr ; ur welcome

Teruna Suci said...

var link ke bar menu?ghahaha

zikeryhassan said...

@Teruna Suci ; dua2 pun boleh kot. janji org faham. ahaha

░♥si lampu neon♥░ said...

SETIA DGN BLGSPOT HEHEE...TAK RETI NAK TUKAR KE WP..

ANWAY ZICK, AKU IGT NAK BUAT TUTORIAL GAK TAPI CAMNE EK..BILE TEPEK CODE NNT DIA APPEAR JAD LINK ...

zikeryhassan said...

@neon ; aku pun tak sure nak buat mcm mana

Melz said...

Neon : kena encode code tuh :)

http://www.opinionatedgeek.com/dotnet/tools/htmlencode/Encode.aspx

:)

anyway yang menu bar ko tuh smart plak aku tengok :D

zikeryhassan said...

@Melz ; thnx ya. menu bar tu aku bljr dr tutorial blog nescafe ais. huhu.

jaya jr said...

nasib baek hok aku macam jadi gok

Zikri Husaini said...

tutorial yang sangat mudah.... terbaik bro..

zikeryhassan said...

@jaya jr ; bagos2

@zikri husaini ; thnx bro :)

KABAKOGA said...

guane ah?

zikeryhassan said...

@KABAKOGA ; da try ke?

Blog Widget by LinkWithin