6.8.10

Sejarah Semalam.

Salam.




 Aku tinggalkan sejarah lalu,
Untukku mulakan langkah baru,
Yang telah berlalu itu,
Aku jadikan pedoman hidup,
Agar barjaya ditempuhan mendatang,
Perkara silam yang dulu,
Pengajaran untuk hari esok,
Supaya maju dengan kegembiraan,
Kenangan pahit waktu dulu,
Pengukur buat masa hadapan,
Andai ia mahu berulang lagi.




Walaupun kita berjalan kehadapan, jangan sesekali lupa menoleh kebelakang. Tanpa masa lalu, siapalah kita di masa hadapan.


Sekian, wassalam.

13 comments:

kyo_9 said...

nice puisi tuh..
ayat sendiri ke??

nas said...

huhu...mulakan jerk sejarah baru..
tapi mudahkah kita lpekan sejarah lame?
huhu..hmm..thx follow my blog yang bese2 tue....keep in touch keyh...:)

mizz sue said...

setuju...sekali sekala kena pndg belakang jugak

hans said...

sesekali memang perlu menoleh kebelakang

P/S : Kadang - Kadang Perlu Ada Pertimbangan Dalam Merencana Percaturan Hidup

zikeryhassan said...

kyo_9 ; thnx. yup! ayat sendiri.

nas ; walaupun tak mudah utk lupakan sejarah lama. tp kena gak berusaha memperbaiki diri pd masa akan datang. supaya sejarah tak berulang.

mizz sue ; tau tak apa.

hans ; ^_^

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

good luck n just go forward in ur life...:)

dunspeak♥ said...

sejarah lalu pencipta kebahagiaan hari ini =)

kyo_9 said...

pergh.. berbakat gile ko bro!
terbaek aa~

zikeryhassan said...

dunspeak♥ ; ^_^

kyo_9 ; biasa-biasa je.

hans said...

yups
jika xmenoleh kebelakang kita xkan belajar dari kesilapan

P/S : Review Novel/Buku : Naskhah Natrah Karya Fatini Yaacob Wajib Dibeli Dan Dibaca!

Afzainizam said...

Bukan kacang sebarang kacang.
Kacang melilit si kayu jati.
Bukan datang sebarang datang.
Datang membawa hajat di hati.

Anak raja main congkak,
Main congkak punya pelan ,
Boleh saya tumpang bertanya,
salam dihulur tanda persahabatan,
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kami DAtang Ziarah Blog Anda
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/


Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

eeemmm bicara slipar jepun ber puisi beca usang itu... bagi aku nostalgia lalu patut di kenang agar kita tak lupa diri... pandang lah kebelakang sesekali...kita akan tahu asal usul kita... pandang lah ke hadapan agar kita mara tanpa undur...

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

sejarah lama sukar dilupakan... tetapi kehidupan hari ini...jangan diabaikan... life must go on... :-)

Fatin Aliyya said...

sejarah sesuatu utk dikenangi n dijadikan pedoman dlm hidup agar kita x tersasar n x lupakan asal usul kita.:)

best of luck.

btw aku suka sngt entry ni.gud job zik!:)

Blog Widget by LinkWithin