12.4.11

Minggu Orientasi UBM | Mari Berkenalan

Assalamualaikum.

Entri malam ni lebih sampai dan sempoi sikit. Entri berbentuk jiwang karat lain kali kita update. Hehe. Untuk kali ini aku mahu submit esaimen pertama selepas aku menjadi pelajar UBM.

Firstly, aku nak cerita sedikit latar belakang UBM ni. UBM adal singkatan bagi Universiti Blogger Malaysia. UBM ni baru je ditubuhkan dan sudah ramai yang mendaftar sebagai pelajar. Syarat untuk mendaftar sangat mudah, asalkan korang ada blog. 

Berikut adalah soalan esaimen kali ini berserta jawapan aku :

1. Letakkan banner UBM dalam entry anda.



2. Nama anda dan nama blog anda.
Muhammad Zikery Bin Hassan nama diberi. Kawan-kawan panggil aku ziq. Nama pena yang aku guna untuk blog ialah Zikery Hassan. ZH for short. Nama blog aku telah beberapa kali ditukar. Hampir 5 kali juga dan sekarang aku menggunakan Bicara Selipar Jepun (BSJ). Alhamdulillah, ramai yang mulai kenal tentang BSJ ini. 

3. Sejak bila mula berblog.
Blog ini mula beroperasi sejak 30 April 2008. Bermakna blog aku sudah hampir 3 tahun aku berblog. Blog ini juga akan meraikan ulang tahunnya tak lama lagi. Yeay!

4. Apa pandangan anda mengenai dunia blog darsawarsa kini.
Aku melihat dunia blogging di Malaysia kini sudah berkembang pesat. Dapat kita lihat semua peringkat umur sudah mempunyai blog sendiri. Genre bagi setiap blog juga telah pelbagai. Dari dairi peribadi sehingga perkongsian maklumat dan isu-isu semasa. Perkembangan ini sesuatu yang positif dalam melahirkan modal insan yang sentiasa berfikiran kreatif dan kritis.

5. Pandangan anda mengenai IPTM (institut pengajian tinggi maya) pertama ini.
Penubuhan IPTM ini sesuatu yang positif dalam melahirkan generasi blogger yang lebih berpengetahuan dan berilmu. Diharap dengan tertubuhnya UBM ni juga semua pelajar dapat berkongsi ilmu dan pengetahuan sedia ada mereka.



Untuk maklumat lanjut :

Blog UBM : http://ubmalaysia.blogspot.com/
Facebook Page : Universiti Blogger Malaysia
Ping Site : UBM Ping Group



Sekian, wassalam.

11 comments:

Shairazi Saidin said...

Hi classmate. jom gi kelas sama2 nak?? :p

zikeryhassan said...

@Shairazi Saidin ; kita ponteng je la. ahaha

aLieF si Muncung ManiS said...

wahhh...siap ada orientasi dan University lagi tu..mmg kreatif la orang yang buat ni..huhu

PeNgEmiS dUniA said...

siyes aku xtau motif ape bende alah ni , walau aslan ade add aku .

zikeryhassan said...

@alief ; memang kreatif. dah join ke?

zikeryhassan said...

@pengemis dunia ; mungkin motifnya sama macam group yg lain2.

syairahmohdanuar said...

ada jugak ubm nie eh?hihi :D

UBM said...

thx for support UBM..
dah update dlm UBM..teruskan menyokong aktiviti kami..
#kamisemuasama

haneyzatul.amira.amran said...

cam best je :)

Bakri Hussin said...

salamk tuan blog lawatan dari UBM
dah follow dah jom follow balik ok
jemput join Bloglist 1 Bulan bersama Dunialelakimaskulin.com
http://www.dunialelakimaskulin.com/2011/04/bloglist-1-bulan-bersama.html

R.I.E.Z said...

melawat rakan-rakan UBM.
jemput singgah dan follow..:)

http://riez1004.blogspot.com/2011/04/minggu-orientasi-di-ubm-untuk-ijazah.html

Blog Widget by LinkWithin