18.4.11

Tutorial Besarkan Gambar

Assalamualaikum


Selamat pagi isnin semua. Pagi ini aku pergi kelas lambat, tak macam selalu. Haha. Jadi silalah contohi aku okey. Kalau korang semua selalu baca entries kat blog aku ni, korang akan perasan bahawa gambar-gambar yang aku tepek mesti dalam saiz yang besar kan.

Jadi kali ini aku nak ajar korang untuk resize gambar korang untuk mendapat gambar macam yang aku selalu buat. Ilmu baik, perlulah dikongsi-kongsi kan?



Korang perhatikan gambar kat atas tu. Itu adalah situasi dimana apabila korang dah compose korang punya entri dan korang dah upload gambar untuk dimuatkan dalam entri korang. Pastikan, korang sudah large kan gambar korang tu tau. Just tukar dari mode compose ke mode edit html. Bila korang da tukar, ia akan jadi macam tu.

Nampak word yang aku highlightkan tu? Yang merah, hijau dan biru. Korang just tukarkan nombor-nombor tersebut saja.

Sebagai contoh di blog aku, merah tu aku akan buat 350 untuk height nya. Untuk yang biru iaitu width nya aku buat 550 dan yang berwarna hijau itu untuk resolusi gambar tersebut aku tukarkan menjadi 700.

Bila da tukar semua tu, korang switch balik ke mode compose. Then, klik preview. Kalau okey korang boleh pulish terus. Kalau tak okey korang adjust la lagi.

Harap tutorial yang tak seberapa ni dapat membantu korang untuk mencapub gambar dengan besar gajah. Kalau ada kemusykilan boleh tanya aku. Mana yang aku boleh bantu aku akan bantu.



|| mari ke kelas :)


Sekian, wassalam.

4 comments:

mahirahnazlim said...

malasnya sy nak godek html tuh juling mata haha . cikgu tlg carikan code tu boleh ? haha

Encik Suami said...

Good Info. Thanks sbb buat tutorial nie. Nanti boleh praktikkan.

jemput terjah new entry

1) (>.<) Khas Utk My Levly Princess (>.<)

CouLeur de Chiqu3 said...

nice info...

jaya jr said...

owh.bese aku ejas height ngn width je..resolusi x brani kacau..haha

Blog Widget by LinkWithin